Категорија: Едукација

  • Кога детето не може да се смири… тогаш му е потребен разговор и комфор, а не критика и контрола

    Гнев. Кај децата е резултат на многу причинители. Вистинскиот лек за гневот се наоѓа во самата кора на човечкото битие, емпатијата и сочувството. Сепак, не смееме да дозволиме да го третираме со индиферентност, игнорирање, рамнодушност и дистанца. За нив претставува борба со емоции и импулси и барање начин за воспоставување комуникација помеѓу чувствата и потребите.

  • Вежби за истегнување, секој ден!

    Вежби за истегнување, секој ден! За да ги задржите децата да бидат активни, добро е да се ограничи времето што го поминуваат седејќи пред ТВ, таблет, телефон итн. Дури и кога нема соодветни реквизити за вежбање, со малку имагинација, може да се смислат корисни вежби за да им помогнете на вашите деца да го поминат […]